Интересно

Славата на българското кисело мляко

От векове по нашите земи се прави кисело мляко и славата му като полезна и пълноценна храна добива популярност в цял свят. Основните микроорганизми, който участват в процеса на ферментацията на кисело мляко са две – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Те сa в симбиотична връзка и това обединяване на двете бактерии води до тяхното оцеляване и ефикасност, само когато са заедно. Българското кисело мляко се произвежда само от две съставки: мляко – отговарящо на съответните нормативни разпоредби и в хармония с Европейското законодателство и закваска.

Продуктите, съдържащи и друго, например консерванти, нишесте и др. , не са българско кисело мляко.

Славата на българското кисело мляко е много известна по света. Никой не се съмнява днес в неговите хранителни и лечебни качества. Японците го боготворят. На кофичките кисело мляко, разпространявани от фирмата “Мейджи”, е изписано името на откривателя на млечнокиселата бактерия д-р Стамен Григоров., който е роден в село Студен избор, Трънско през 1878. През 1905 г. в авторитетното френско научно списание “Ревю медикал дьо ла Романд” се появява негова публикация, в която той дава подробна информация за причинителя на подквасването на българското кисело мляко. В знак на признателност към родината на откривателя световни учени единодушно го нарекли “българска млечна бактерия”. По-късно получава името “Бактериум булгарикус”.

В началото на 20 век България добива слава с най-много столетници – четирима на 1000 души. Великият руски биолог Иля Мечников е привлечен от факта и допуска, че стареенето на човека е болест като всяка друга. Мечников приема, че белтъчните вещества в дебелите черва загниват, при което се получават токсични амини, вредни за човека.

Те се поемат от организма и предизвикват промени в артериалните стени. В следствие настъпват старчески изменения при хората, които водят към прекомерно ранна смърт. Мечников смятал, че вредното действие на тези микроорганизми би могло да се намали чрез подходящи лактобацили.

Именно той е първият, който поставя на строга научна основа хранителните, диетичните и лечебните свойства на българското кисело мляко и привлича вниманието на световната общественост към него със своите твърдения.