Още за киселото мляко

18.06.2019
Кулинарна употреба на киселото мляко

Киселото мляко има много широка употреба в кулинарията. Неговата консумация може да бъде директна или в комбинация с различни други храни като плодове, сладкиши, ястия и т.н.

Заквасеното кисело мляко се използва при приготвянето на редица сладкиши. С него се правят застройки на супи и се приготвя популярния таратор. Използва се като допълнение на вкуса към много зеленчукови ястия и мусака и други вкусни гозби. Киселото мляко с мед и орехи е много вкусно и здравословно.

Състав на киселото мляко

По своя състав киселото мляко много наподобява прясното, от което се получава, но и в много отношения се различава от него. Химичният състав на киселото мляко и промените, които са настъпили под действието на млечнокиселите бактерии, определят хранителната стойност на продукта. Различните видове кисело мляко имат различен химичен състав, който се определя от редица фактори – вида на прясното мляко, от породата на животните, от храненето с която са хранени животните, от прилаганата технология и др.

Хранителните качества на киселото мляко се определят от съдържанието на хранителни вещества и от възможността тези съставки да се използват от организма. Киселото мляко има по-висока хранителна стойност от прясното мляко поради настъпилите промени под въздействието на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Съдържанието на млечната захар в киселото мляко се понижава с 20-30%. Останалата част млечна захар служи като източник на енергия 4.1 ккал. Киселото мляко е богат източник на калций с, което се задоволяват напълно нуждите на човек. То съдържа повече калций от прясното – над 400 мг в порция.

Избор и съхранение на кисело мляко

Не трябва да вярвате, че всички видове в търговската мрежа с етикет „кисело мляко” съдържат „добрите“ бактерии , които се намират само в чистото кисело мляко? Спазвайте основното правило, когато избирате млечния продукт, да търсите кофичка с надпис „с жива закваска” или „био”. Обръщайте внимание на съдържанието на кофичката – дали има примеси като сухо мляко и консерванти, и дали в крайна сметка има емблема с БДС.

Много важно е да разберете, че максимално количество живи организми могат да постъпят в организма ви, само ако изядете киселото мляко възможно най-скоро след закупуването му, в самото начало на срока за годност. Обикновено истинското кисело мляко има срок на годност около 3-4-5 дена, съхранявано в хладилника. Навън, на стайна температура , то би прокиснало за кратко време за разлика от другите млека.

Следваща статия