Закваски за приготвяне на домашно кисело мляко

Цената за транспорта варира между 5 и 9 лв.
в зависимост от големината на населеното
място и отдалечеността от София

Съвети

Препоръки:

Българското кисело мляко e традиционен национален продукт. Приготвяли са го още древните траки и прабългари, така че едва ли ще е проблем да си го направим и ние.
Ще попитате “ Защо да си го правим, като го има в магазина?“
Българското кисело мляко, според определението на БДС 12-82, се произвежда само от 2 съставки: мляко и закваска. Продуктите, съдържащи и друго, например сухо мляко, оцветители, подсладители, нишесте, консерванти за спиране на ферментацията, не са българско кисело мляко.

И така за приготвяне на истинско българско кисело мляко са ни необходими само два продукта: домашно прясно мляко и закваска. В закваската се съдържат две бактерии – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Ако поставим закваската, заедно със съдържащите се в нея бактерии в прясното мляко и осигурим необходимите температурни условия за развитие на бактериите, след определено време прясното мляко се превръща в кисело.

Кисело мляко може да се получи като се използва прясно мляко ( домашно или купено, овче, краве, козе, биволско или смесено) от пазара с добро качество, приятен вкус и мирис. Следва да се изполва мляко, което е пастьоризирано или стерилизирано (UHT).

Широко изполван метод за проверка качеството на млякото е в домашната практика да се загрее лъжица мляко на пряк огън. При последвала промяна във вида на млякото, да не се използва за заквасване.

На практика заквасването става по следния начин: Преварете един литър прясно мляко и го оставете да се охлади до около 40- 45 градуса. ( Някога нашите баби не са имали термометри и са измервали температурата като са потапяли малкия си пръст в млякото и са броили до 16. Ако им припари и не издържат до 16 значи млякото е прекалено топло. Ако могат да издържат повече от 16, значи млякото е изстинало повече от необходимото.) Отсипете от прясното мляко около една четвърт в подходяща тенжера и добавете закваската. Разбийте добре и изсипете и останалото прясно мляко. Разбъркайте и захлупете с капака. Сега не трябва да допускате млякото да се охлади през следващите три часа. За целта използвайте йогуртиера при температура 43-44 градуса по Целзий или обвийте тенжерата с одеало и го оставете в топло помещение. След три часа поставете вече киселото мляко в хладилника да се охлади.

Грешки и проблеми:

Млякото може да не успее да се подкваси, когато използваното прясно мляко е замърсено или има добавени инхибитори (антибиотици, сода за хляб и др.)

Температурата е била прекалено висока, което е унищожило бактериите.

Температурата е била по- ниска и не е осигурила оптималните условия за развитие на бактериите.
При неползване на йогуртиера температурата на заквасване трябва да се поддържа постоянно не по- ниска от 43- 44 градуса по Целзий.
Препоръчваме закупуването на готварски термометър, тъй като евентуално проверка на температурата на млякото с пръст би могла да доведе до замърсяването му.

Ако сте ползвали закваска от кисело мляко, закупено от супермаркета, в засваската може изобщо да не е имало живи бактерии.
Качеството на суровина определя качеството и вида на готовия продукт. Киселинността и структурата на млякото може да варират.

Така полученото кисело мляко може да се отличава от това, което купувате от магазина, защото е натурално и няма подобрители, но е истинското Българско кисело мляко.