Полезно


Препоръки:

Българското кисело мляко e традиционен национален продукт. Приготвяли са го още древните траки и прабългари, така че едва ли ще е проблем да си го направим и ние.
Ще попитате “ Защо да си го правим, като го има в магазина?“
Българското кисело мляко, според определението на БДС 12-82, се произвежда само от 2 съставки: мляко и закваска. Продуктите, съдържащи и друго, например сухо мляко, оцветители, подсладители, нишесте, консерванти за спиране на ферментацията, не са българско кисело мляко.

И така за приготвяне на истинско българско кисело мляко са ни необходими само два продукта: домашно прясно мляко и закваска. В закваската се съдържат две бактерии – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Ако поставим закваската, заедно със съдържащите се в нея бактерии в прясното мляко и осигурим необходимите температурни условия за развитие на бактериите, след определено време прясното мляко се превръща в кисело.

Кисело мляко може да се получи като се използва прясно мляко ( домашно или купено, овче, краве, козе, биволско или смесено) от пазара с добро качество, приятен вкус и мирис. Следва да се използва мляко, което е пастьоризирано или стерилизирано (UHT).

Широко изполван метод за проверка качеството на млякото е в домашната практика да се загрее лъжица мляко на пряк огън. При последвала промяна във вида на млякото, да не се използва за заквасване.

На практика заквасването става по следния начин: Преварете един литър прясно мляко и го оставете да се охлади до около 40- 45 градуса. ( Някога нашите баби не са имали термометри и са измервали температурата като са потапяли малкия си пръст в млякото и са броили до 16. Ако им припари и не издържат до 16 значи млякото е прекалено топло. Ако могат да издържат повече от 16, значи млякото е изстинало повече от необходимото.) Отсипете от прясното мляко около една четвърт в подходяща тенжера и добавете закваската. Разбийте добре и изсипете и останалото прясно мляко. Разбъркайте и захлупете с капака. Сега не трябва да допускате млякото да се охлади през следващите три часа. За целта използвайте йогуртиера при температура 43-44 градуса по Целзий или обвийте тенжерата с одеало и го оставете в топло помещение. След три часа поставете вече киселото мляко в хладилника да се охлади.

Грешки и проблеми:

Млякото може да не успее да се подкваси, когато използваното прясно мляко е замърсено или има добавени инхибитори (антибиотици, сода за хляб и др.)

Температурата е била прекалено висока, което е унищожило бактериите.

Температурата е била по- ниска и не е осигурила оптималните условия за развитие на бактериите.
При неползване на йогуртиера температурата на заквасване трябва да се поддържа постоянно не по- ниска от 43 - 44 градуса по Целзий.
Препоръчваме закупуването на готварски термометър, тъй като евентуално проверка на температурата на млякото с пръст би могла да доведе до замърсяването му.

Ако сте ползвали закваска от кисело мляко, закупено от супермаркета, в засваската може изобщо да не е имало живи бактерии.
Качеството на суровина определя качеството и вида на готовия продукт. Киселинността и структурата на млякото може да варират.

Така полученото кисело мляко може да се отличава от това, което купувате от магазина, защото е натурално и няма подобрители, но е истинското Българско кисело мляко.


Продукти на промоция


закваска
Традиционна българска закваска за кисело мляко
Една опаковка съдържа 10 пакетчета
10.20лв.
Добави в количка Прочети повече

закваска
Българска пробиотична закваска за кисело мляко
Една опаковка съдържа 10 пакетчета
11.40лв.
Добави в количка Прочети повече

закваска
Традиционна закваска за кефир
Една опаковка съдържа 10 пакетчета.
10.80лв.
Добави в количка Прочети повече

закваска
Закваска с лиофилизирани листенца от българска маслодайна роза за домашно кисело мляко
Една опаковка съдържа 10 пакетчета
11.40лв.
Добави в количка Прочети повече

закваска
Introduction Bundle▸Оригинални български закваски и натурални пробиотици и пробиотични комбинации▸Лактина ООД
Introduction Bundle
Любимите ви продукти в една кутия
106.92лв.118.80лв.
Добави в количка Прочети повече


16.09.2020

Статия относно полезността от добавеното пчелно млечице и роза


Статия относно полезността от добавеното пчелно млечице и роза

Прочети повече



18.06.2019

Още за киселото мляко


Кулинарна употреба на киселото мляко

Киселото мляко има много широка употреба в кулинарията. Неговата консумация може да бъде директна или в комбинация с различни други храни като плод...

Прочети повече



18.06.2019

Славата на българското кисело мляко


От векове по нашите земи се прави кисело мляко и славата му като полезна и пълноценна храна добива популярност в цял свят. Основните микроорганизми, който участват в процеса на ферментацията на к...

Прочети повече



18.06.2019

Винаги прекрасни


Приемът на калций чрез киселото мляко помага на организма да използва натрупаните мазнини. По този начин отслабването става много по-лесно.

Прочети повече



18.06.2019

Здраве за вас и вашето семейство


На челни позиции в класацията на най-полезни храни се нарежда киселото мляко и млечните продукти. За човека, млякото и неговите производни продукти, са жизнено необходими, тъй като с тяхната конс...

Прочети повече



18.06.2019

Млечнокисела ферментация


По време на млечнокиселата ферментация микрофлората на българското кисело мляко предизвиква дълбоки промени в състава на млякото. Получените метаболити оказват благотворно влияние и редица здраво...

Прочети повече



18.06.2019

Имунитет


Консумирането на кисело мляко всеки ден, може да подсили имунитета. Пробиотиците помагат за стимулиране на белите кръвни телца, които се борят срещу инфекции в кръвоносната система.

Прочети повече



18.06.2019

За децата


Домашно подквасеното кисело мляко продължава да е незаменима храна за децата от всички възрасти, поради оптималната му балансираност – пълноценни белтъчини, лесно усвоими мазнини и въглехидрати.<...

Прочети повече



18.06.2019

Здравословни съвети


Яжте четири пъти по-често домашно заквасено кисело мляко вместо прясно мляко.
Прясното е по-трудносмилаемо и се усвоява непълноценно.
Консумирайте всякакъв вид плодово-млечни десерти, н...

Прочети повече



18.06.2019

Здраве


Киселото мляко е богато не само на калций, но също така и на калий. Това помага за понижаване на кръвното налягане.

Прочети повече



18.06.2019

Полезни съвети


След консумация не оставяйте домашно заквасеното кисело мляко извън хладилника.
Прибирайте го покрито, защото иначе то ще поеме миризмите от околните продукти и ще се изпарява.
Не забра...

Прочети повече



18.06.2019

Закваска Лактина


Фирма ЛАКТИНА ООД предлага Български закваски за млечни продукти, които да допринесат за запазване на вековната традиция и автентичност на оригиналните продукти българско кисело мляко, сирене и к...

Прочети повече



18.06.2019

Защо да си приготвим домашно кисело мляко


Основни причини за приготвяне на домашно кисело мляко:

– Приготвянето на домашно кисело мляко на първо място означава, че можете да изберете натурални съставки и да поддържате здравосл...

Прочети повече



18.06.2019

Източник на енергия


Мазнините, които влизат в състава на домашно заквасеното киселото мляко, са в ограничено количество, независимо че може да е произведено от мляко с висока масленост. Тези мазнини са лесно усвоими...

Прочети повече



18.06.2019

За Мама


Домашно заквасеното кисело мляко е първата “буква” в азбуката на здравословното хранене.
Липсата му в менюто ви ще наруши жизнените функции и може да доведе до заболявания.
За да сте зд...

Прочети повече



18.06.2019

Пречистване на организма


Изследване от екип на университета в Тенеси открива, че три порции мляко на ден помагат в загубата на общото тегло на човек.
Домашно заквасеното мляко е естествен източник на диетичен калций...

Прочети повече



18.06.2019

Незаменимо


Голямото достойнство на българското кисело мляко е съдържащата се в него полезна бактерия лактобацилус булгарикус. Тя е открита през 1905 г. от д-р Стамен Григоров. Благодарение на нея, киселото ...

Прочети повече



18.06.2019

Легенда


За пръв път българското кисело мляко се споменава в литературата през VIII век под турското му име йогурт. Чингиз хан (1206-1227) използвал киселото мляко за храна на армията и като средство за к...

Прочети повече



18.06.2019

Вкусно и здравословно


Една порция кисело домашно мляко може да осигури различни хранителни вещества като калий, фосфор, витамин B5, цинк, йод и рибофлавин. То е богато и на витамин B12, който е необходим за червените ...

Прочети повече



18.06.2019

Вълшебен помощник


Киселото мляко съдържа пробиотици – полезни микроорганизми, които живеят в храносмилателния ви тракт и помагат за отстраняване на всички вредни микроорганизми, които могат да причинят стомашно-чр...

Прочети повече



18.06.2019

Защо киселото мляко е толкова важно за децата


За правилното хранене на децата млякото играе изключително важна роля. Богато на пълноценни, лесноусвоими белтъчини и мазнини, то е основен източник на калций, фосфор и други макро и микроелемент...

Прочети повече



10.06.2019

Как да направим автентично българско кисело мляко


Начин на приготвяне с йогуртиера

1. Сварете млякото – над 90°C
2. Охладете до 45°C
3. Поставете млякото и закваската в йогуртиерата
4. Стартирайте програмата за Заквасва...

Прочети повече